Giftig voedsel voor Shih Tzu's

 

 

 

Bewerkte botten
Botten die gekookt/gerookt/gebakken of anderszins bewerkt zijn veranderen van structuur en kunnen maag en darmperforaties tot gevolge hebben. Botten worden dan ook altijd RAUW verstrekt.

Dragende botten
Dragende botten van oudere dieren zijn té hard waardoor het gebit van een hond een opdoffer krijgt en dus te hard slijt. ( tanden kunnen zelfs afbreken )

Te kleine botten/enkele ribben
Geef aan schrokkende honden nooit te kleine botten i.v.m inslikkingsgevaar. Geef daarnaast nooit enkele ribben maar altijd een aantal ribben aan elkaar.

Chocolade
Theobromine, een bestanddeel van chocolade, is giftig voor honden. Wat het effect op de hond is, hangt af van de hoeveelheid chocolade die de hond heeft gegeten en het gewicht van de hond. Het kan variëren van diarree tot de dood. Indien je hond een hoeveel chocolade heeft opgegeten ga dan meteen naar je dierenarts!

Uien
Familie van de Look

Prei
Familie van de Look

Tomaat
Groente uit de nachtschadefamilie zorgen doorgaans voor allergische reacties en kunnen bovendien ontstekingen verergeren.

Paardenpoep:
Paarden worden regelmatig ontwormt. Dit ontwormingsmiddel komt terecht in de ontlasting van het dier. Als een hond deze paardenpoep op-eet kan deze vergiftigd worden en ook overlijden.

Rozijnen & krenten
Blijkbaar zit er in druiven (en dus ook in rozijnen, want dat zijn immers gedroogde druiven) een stof die giftig is voor de hond. Tot op heden is helaas niet bekend wat die stof precies is en wat er precies gebeurt in het lichaam, waardoor de hond ziek wordt. Er is inmiddels al onderzocht of het te maken heeft met het voorkomen van bestrijdingsmiddelen tegen insecten of schimmels, of giftige stoffen uit schimmels zelf maar dat bleek niet het geval te zijn. Ook de mogelijkheid van de aanwezigheid van hoge concentraties vitamine D of zware metalen (zoals zink of lood) in de druiven of rozijnen is onderzocht, maar ook die onderzoeken leverden tot nu toe geen bevredigende verklaring op voor de vergiftigingsverschijnselen. Het blijkt ook niet uit te maken of het gaat om druiven uit de winkel of uit eigen tuin. Wat voor giftige stof ook de boosdoener is die de honden ziek maakt, we moeten ons realiseren dat deze stof in een relatief hoge concentratie voorkomt in rozijnen, omdat rozijnen gedroogde druiven zijn. We weten dus nog niet het fijne van de druiven/rozijnen vergiftiging, maar wel bekend is dat er na het eten van een relatief grotere hoeveelheid druiven of rozijnen eigenlijk altijd een ernstige vorm van nierfalen optreedt, die zonder medisch ingrijpen levensbedreigend is voor de patiënt.
Bron: WHG Dierenartsen

Druiven
Zie rozijnen

Uiervlees
"Melkslib uit de centrifuge. Ook al hebben de daarin voorkomende bestanddelen nog wel voedingswaarde, toch is dit slib een uiterst gevaarlijk voedsel. Niet alleen, dat het vuil van de koeien, als aarde, huidschilfers, faeces en haren erin terecht komen, ook worden er coccen, etter en bloed uit ontstoken uierkwartieren, bacteriën en bacillen, ook de gevaarlijke tbc-bacillen, ingeslingerd. Niet alleen, dat het dus voor de honden gevaarlijk is, ook de mens, die ermee omgaat, kan het gemakkelijk infecteren. Tijdens de wereldoorlog zijn er tal van honden en nesten mee te gronde gegaan. Ook koeienspenen en uiers voedere men om dezelfde redenen nimmer rauw".

Macadamia nootjes:
Gebruik geen macadamianoten, de hond wordt hier ziek van.

Pitten
De pitten van amandelen, abrikozen, avocado's en de pitten van een appel bevatten blauwzuur en zijn ( in grotere hoeveelheid) giftig voor een hond

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Honden & katten gaan hier als ze deze dierziekte binnenkrijgen onherroepelijk dood daar er geen behandeling voor is. Meer over Aujezky kun je hier lezen: http://www.voernatuurlijk.nl/forum

Knoflook
Knoflook is NIET giftig voor honden, doch moet het slechts mondjesmaat gegeven worden. Een teveel aan knoflook kan bloedarmoede veroorzaken.

Rauwe eieren
Vooral wel geven, maar wel in zijn GEHEEL!

Met dank aan Yari
In het eiwit van een rauw ei zit avidine. Avidine bindt zich aan biotine, waardoor het niet meer kan worden opgenomen. Veel mensen roepen daarom dat je op moet passen met het geven van rauwe eieren, omdat het tot een biotine-tekort zou kunnen leiden. Alleen schijnt er in het eigeel meer biotine in te zitten dan er avidine in het eiwit zit. Als je dus hele eieren voert (al dan niet met schil), zal dit dus zo'n vaart niet lopen. Maar uiteraard geldt dat overdaad schaadt. En aangezien rauwe eieren juist heel veel goede eigenschappen bezitten, zoals: hoogwaardige eiwitten, licht verteerbaar, barst van de essentiële aminozuren en vitamines: A, B2, D en E, niacine, biotine, koper, ijzer, zwavel, fosfor, choline en onverzadigde vetzuren, etc, etc, zou ik juist met regelmaat een rauw eitje aanraden. Bron: http://www.voernatuurlijk.nl

Giftige planten

 

Af en toe wil de hond eens gras eten, dit is meestal het gevolg als er iets niet in orde is met zijn maag. Daar zit bijvoorbeeld iets onverteerbaars in, dat hij instinctief kwijt wil. Door groen te eten, bijvoorbeeld gras, kan het onverteerbare voorwerp worden opgebraakt. Dus in principe mag de hond af en toe wel gras eten.

 

Hierbij geven we een lijstje van planten en struiken die je best uit de buurt van dieren kan houden. Pas wel op, er zijn meer giftige planten dan je denkt. Dus een goede raad, informeer je goed bij de aanschaf van bloemen en planten voor de tuin en denk eraan dat deze planten ook giftig zijn voor mensen en kinderen.

In geval dat er vermoeden bestaat dat je hondje toch van deze planten zou gegeten hebben, raadpleeg de dierenarts en vergeet niet de volgende gegevens te vermelden, want de juiste behandeling (en dus de genezing) hangt hiervan af:

- de naam van de plant of neem de plant mee
- welk deel van de plant is opgegeten (bijv. : blad, bloem, bes etc.)
- hoe is het contact geweest (bijv.; door opeten of door contact met de huid)
- welke symptomen zijn u opgevallen (bijv.; speekselen, braken, diarree, trillen of lichte convulsies, etc.
- neem eventueel geproduceerd braaksel of uitwerpselen mee

 

Antigifcentrum België : 070/245.245

 

Boerenjasmijn(Philadelphus coronarius)

Buxus(palm)

Cyclaam(Cyclamen):knollen

Dieffenbachia(Dieffenbachia):bladeren

Doornappel(Datura stramonium):de hele plant, erg giftig

Goudenregen(Cytisus laburnum):de hele plant

Herfststijloos of Naaktbloeier(Colchicum autumnale):knollen,erg giftig

Hulst(Ilex aquifolium):bessen

Kerstroos(Helleborus niger):wortelstok

Klimop(Hedera helix):de hele plant

Lathyrus(Lathyrus):stelen

Laurier(Laurus):de hele plant

Laurierkers(Prunus laurocerasus):bladeren

Lelietje-van-dalen(Convallaria majalis):de hele plant

Levensboom(Thuja)

Ligustrum(Haagliguster)

Maretak, Mistletoe(Viscum album):bessen

Meiklokje:de hele plant

Monnikskap(Aconitum):de hele plant

Nachtschade(Solanum):de hele plant

Nachtstonde(Mirabilis jalapa):de hele plant

Narcis(Narcissus):bollen

Oleander(Nerium):de hele plant, erg giftig

Peperboompje

Taxus(Taxus): de hele plant, erg giftig

Tulp(Tulipa):bollen

Vingerhoedskruid(Digitalis) en monnikskap:de hele plant, erg giftig

Vuurwerkplant(dictamnus albus): de hele plant

Wolfskers(Atropa belladonna):bessen, erg giftig

Wolfsmelkachtigen, onder andere Kerstster en Christusdoorn(Euphorbia):melksap

Wonderboom(Ricinus):bone

 

Giftige planten voor shihtzu

Vingerhoedskruid

Giftige planten voor shihtzu

Jacobskruiskruid

Giftige planten voor shihtzu

Taxus

Voeding en gedrag, de juiste balans creëren

Iedereen weet dat bij ons, mensen, verschillende soorten voedsel onze gevoelens en gedragingen kunnen veranderen. Zo maakt warme melk ons slaperig en krijgen we energie van etenswaren waar suiker in zit en koffie houdt ons wakker. Niet alleen mensen, maar ook honden reageren op hun dieet. Op merk X is de hond actiever dan op merk Y. Maar hoe kan dit gebeuren en, wat nog belangrijker is, op welk dieet gedraagt de hond zich volgens zijn ware aard?

De voeding van de hond speelt een grote rol in de manier waarop een hond zich gedraagt en dus ook de wijze waarop hij functioneert. Wilde hondachtigen zijn uren per dag bezig met de jacht en met het verschalken van hun prooi. Niet alleen de jacht kost veel lichamelijke én geestelijke energie, maar ook het nuttigen van de maaltijd, waardoor de hond of hondachtige zowel lichamelijk als geestelijk voldaan is. Met een voeding die maar weinig kauw-, trek- en scheurwerk van de hond eist is dit wel heel erg ver verwijderd van dit doel. Honden die te weinig te doen en te kauwen hebben kunnen vervelend (sloop)gedrag gaan vertonen. Ze kunnen niet leven volgens hun 'geaardheid'.

Wanneer honden voedsel verteren splitsen zij de verschillende soorten voedselcomponenten zoals vet en koolhydraten in kleinere deeltjes die hun lichaam tot zich kan nemen. Het grootste gedeelte van deze zogenaamde voedseldeeltjes wordt gebruikt voor het herstel van beschadigde lichaamsweefsels en het handhaven van het lichaam. De overige voedseldeeltjes worden gebruikt om speciale chemische producten te maken die essentiële lichaamssystemen toestaan te functioneren. Deze zogenaamde aminozuren worden gebruikt om belangrijke hersenchemische producten te maken die de stemming en activiteit van de hond regelen. Daaruit volgt de conclusie dat het evenwicht van chemische producten in de hersenen alleen juist kan zijn als het evenwicht van aminozuren in het voedsel ook juist is. Als de inhoud verkeerd is kunnen de honden aan gedragsproblemen gaan lijden. Het beste soort proteïne is het soort waar honden van nature voor zijn ontworpen om deze te gebruiken; dierlijke proteïnes uit rauw vlees!

Er zijn heel wat argumenten over het eiwitgehalte van hondenvoedsel. Het heeft weinig te maken met de capaciteit van de hond om het te verteren, te absorberen en te verwerken. In feite is de kwaliteit van de proteïne waarschijnlijk belangrijker. De slechte kwaliteitsproteïne kan het juiste evenwicht van aminozuren niet hebben, en kan daarom moeilijk te verteren zijn. Daarbij is het belangrijk voor carnivoren dat de voeding eiwitten bevat van dierlijke oorsprong. Eiwitten van dierlijke oorsprong zijn van hoge biologische waarde. Het geven van een voeding met plantaardige eiwitten zorgt ervoor dat het lichaam van de hond belast wordt met een ongebruikelijk mengsel van chemische producten. De compositie van aminozuren in de eiwitten dienen ongeveer gelijk te zijn aan die van de eiwitten van de hond zelf, kortom: dierlijke eiwitten dus. Plantaardige eiwitten komen veel minder overeen en bevatten naar verhouding veel te veel "overige aminozuren" waar de hond dus niets aan heeft, maar deze moeten dus wèl door de lever afgebroken worden tot o.a ureum en dienen vervolgens door de nieren te worden uitgescheiden. Door weinig dierlijke eiwitten te voeren en teveel plantaardige eiwitten moeten de lever en de nieren eigenlijk constant overuren draaien.

Om er zeker van te zijn dat een hond een voeding binnenkrijgt met de juiste verhoudingen van aminozuren is het belangrijk om een voeding te geven in zijn meest natuurlijke vorm. Het geven van rauwe voeding heeft dan ook sterk de voorkeur boven een dieet wat dood gekookt is. Rauwe voeding bevat proteïne van de hoogste mogelijke kwaliteit daar deze niet door het verlengde koken op hoge temperatuur is beschadigd. De hond is 'ontworpen' om dit soort voedsel te verteren zodat het evenwicht van chemische producten in de hersenen zo dicht mogelijk bij de natuur ligt.

Het geven van rauwe voeding zoals rauwe vlezige botten, rauwe organen en spiervlees bevatten alle essentiële voedingsmiddelen die ook in voorbereid voedsel zoals brokken zitten, maar dit type voedsel heeft ook een hoog niveau van vitaminen en anti-oxydanten die helpen om ziekten en gedragsproblemen te verhinderen en te herstellen. Tekst: Ester Overman i.s.m UK barfclub Bron: http://www.voernatuurlijk.nl

Salmonella's en E. Coli in rauwe voeding?

Salmonella en E. Coli zijn bacteriën. Een bekend voorbeeld waarover mensen bezorgd zijn als ze rauwe voeding geven aan hun honden. Maar zouden zij dat moeten zijn?

Ik denk van niet. Natuurlijk is het mogelijk dat er lage percentages van deze en andere bacteriën in een vers, natuurlijk product zitten maar kunnen zij een probleem veroorzaken? Dát is de echte vraag die wij zouden moeten stellen.

In mijn ervaring heb ik nooit een dier (hond of kat) gezien dat dit type van bacteriële besmetting heeft gehad die je kon toeschrijven aan vers rauw vlees of de rauwe vlezige beenderen. In mijn jaren zag ik in de praktijk enkel honden met gepaste buikgriep die commercieel voedsel aten.

Ik denk dat als u een dier commercieel voedsel geeft, wat hoofdzakelijk gesteriliseerd is, dat de darm dan geen gezonde immuniteit tegen bacteriën kan ontwikkelen zoals die er in het natuurlijke milieu wel is. De honden die goede kwaliteit vers vlees eten zullen naar mijn mening gezondere darmimmuniteit hebben of kunnen die geleidelijk aan ontwikkelen.

Wij moeten deze enkele bacteriën in één of ander soort context zetten. Wij maken ons ongerust over onze huisdieren die bacteriën in kwaliteitsvlees eten. Maar wanneer wij hen dan naar het park nemen waar alle soorten dieren hun behoefte hebben gedaan en de honden overal aan snuffelen, en we vervolgens naar huis gaan waar ze hun poten aflikken maken wij ons niet ongerust?! Ik denk dat zolang wij onze honden niet in schoenen en onze katten niet in laarzen zetten, dat wij ons ook geen zorgen zouden moeten maken over die Salmonella's enz. die ze via hun vers natuurlijk rauw voedsel binnen krijgen.

Bacteriën zijn, wat je ook probeert, overal. Ik herinner me een experiment die wij bij universiteit in het bacteriologielaboratorium hebben gedaan. Één van een paar studenten zou zijn hand op een plaat plaatsen (die normaal wordt gebruikt om bacteriën te kweken) om bacteriën te voeden die toen 24 uren werd uitgebroed. Interessant genoeg, waste een andere persoon zorgvuldig zijn handen en bracht werkelijk een identieke plaat aan die precies overeen kwam met de ' vuile hand ' plaat.

Het resultaat? U veronderstelde het - in allebei de platen kwamen (zelfs de plaat met de "schone hand") kolonies van bacteriën voor. Het was een goede les voor ons allen - de bacterieen zijn overal. Je moet een lange weg gaan om van ze af te komen, en ze weg te houden. Veel beter is het om met hen samen te leven door immuniteit te bevorderen en een goede gezondheid te handhaven. Beter dan het overdadige gebruik van antibiotica, wat nog steeds dadelijks gebruikt wordt in de medische wereld.

Over wormen wordt aan ons verteld (zelfs als we "kunstmatig" voer geven) om onze honden te ontwormen om de 3-6 maanden. Ik denk dit een goede praktijk is wat betreft de volksgezondheid - kinderen die toxoplasmose of andere, minder schadelijke teisteringen krijgen is. Laten we doorgaan met deze veilige en essentiële goedaardige praktijk. (Note Ester: Niet met chemische middelen, maar met knoflook dus!!)

Pasteur, de stichter van de moderne bacteriologie, zou op zijn sterfbed hebben gezegd: 'het is de grond, niet het zaad ' verwijzend naar het feit dat het geen bacteriën zijn die ziekte veroorzaken, maar de ongezonde mensen en dieren die bacteriën toestaan om binnen te komen om in 'de vruchtbare grond' van hun ongezond lichaam te bloeien. Neem een blad uit zijn boek en houdt onze honden gezond door ruw vlees en ruwe vlezige beenderen te voeden. Bron: http://www.voernatuurlijk.nl

Hondenbrokken ongezonder dan keukenrestjes ?

Hondenbrokken. Ze bestaan in hoe langer hoe meer soorten en smaken, van ordinaire,droge brokken, tot smeuïge hapjes in een schaaltje. Er bestaat hondenvoer voor grote en kleine honden, voor jonge pups en voor honden op leeftijd.Toch kan al dat hondenvoer niet op tegen de goede,oude overschotjes. ' Honden die alleen etensresten van hun baasjes krijgen,leven 2 jaar langer.' zegt DA Gérard Lippert.

De Brusselse DA onderzocht de gewoonten en levensomstandigheden van 700 honden. Hij liet fiches opstellen met een soort van overlijdensakte legt hij uit. Van 700 honden heb ik alle informatie over hun leeftijd,geslacht, ras, de gezinssamenstelling van hun baasje,de woonplaats in de stad of op het platteland, de aanwezigheid van een tuin, de doodsoorzaak én de voedingsgewoonten.'

De DA wou aan de hand van de fiches onderzoeken welke omstandigheden leiden tot een langer-én gelukkiger- hondenleven.
'Ik verwachtte eigenlijk dat plattelandshonden en dieren met een tuin langer zouden leven,maar dat klopt totaal niet.' zegt dokter Lippert.
' Allicht zitten die honden evenveel binnen als stadshonden,omdat hun baasjes op het werk zijn. En dan heb je als hond er niet veel aan dat er een tuin is.'
Alleen de voeding heeft een duidelijke,rechtstreekse invloed op de levensduur van een hondeleven.
'Honden die alleen industrieel dierenvoer krijgen,worden gemiddeld 10,5 jaar oud', zegt Gérard Lippert. 'Honden met een gemengd menu,die af en toe hondenbrokken en af en toe etensresten krijgen,worden 11,5 jaar en honden die uitsluitend keukenresten krijgen,worden gemiddeld 13 jaar. Dat is toch een opmerkelijk verschil.'

Volgens G. Lippert is dierenvoeding te éénzijdig en vaak te zout. 'Als er een vertegenwoordiger aanklopt bij mijn praktijk,proef ik de brokken altijd zelf. Meestal zijn ze niet te vreten:droog en smakeloos. Ik kan dat niet eten,zeg ik dan. Waarom zou ik uw brokjes aanraden voor huisdieren?'
Als sinds de prehistorie eten honden en katten de restjes van de maaltijden van hun baasjes. Pas de laatste 15,20 jaar,is er een heuse voedingsindustrie voor dieren onstaan. En die leggen de dieren een ander,minder gezond menu op. Bron: "Het laatste nieuws"