De Verzorging

 

Een Shih Tzu heeft veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht elke dag grondig uit om klitten te voorkomen.  Omdat de ogen een gevoelig punt zijn van de Shih Tzu, moet u ervoor zorgen dat de ogen goed schoon blijven. Bedruppel de ogen daarom als het nodig is met een daarvoor bestemde oogreiniger. Om de haren uit de ogen te houden, is een elastiekje noodzakelijk. Maak ook regelmatig de gehoorgang schoon.

 

Als u geen tijd hebt de vacht goed te verzorgen, moet u deze eens in de twee maanden bij een trimsalon kort laten knippen, want daarmee bespaart u de hond en uzelf veel ellende. Dit wil niet zeggen dat je een shih Tzu na het kortknippen nooit meer moet borstellen. We raden aan om de vacht elke dag even te borstellen en te controleren op klitjes.

 

De haren rond de oogjes mogen niet kort geknipt worden. Indien deze te kort geknipt worden zijn het echte prikkertjes en kunnen op die manier de oogjes beschadigen.

 

                * stalen pinnen borstel, zonder nopjes aan de uiteinde.
                * Grove stalen kam om te controleren of er klitjes zijn
                * Fijn kammetje voor de snor
                * Een goede ontklitspray
                * Een goede shampoo en conditioner (cremespoeling) 
                * Zachte latex elastiekjes voor de staartjes 
                * Een schaartje om de elastiekjes los te knippen (Is klein een schaartje met kromme puntjes)

                * Oogreiniger voor de oogjes (Zeker dagelijkse controle) 

                * Pincet of een arterieklem om de haren uit de oren te halen

 

Wasbeurt: regelmatig wassen met een zachte hondenshampoo en nadien krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Sampoo gemaakt voor gebruik bij de mens is ABSOLUUT NIET geschikt voor een hondenhuid. Ook niet de zogenaamde babyshampoos. Voor honden met een huidprobleem is het noodzakelijk zorgvuldig een goede hondeshamoo uit te zoeken.

 

Drogen: gebruik een goede droger en droog niet te warm, tijdens het drogen goed borstellen en controleren dat het beestje tot op zijn vel heel goed droog is. Controleer ook het buikje op klitjes.

 

Ogen en oren reinigen en het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Nadien de voetjes rond knippen.