Hondsdolheid nog steeds dodelijke ziekte

PERSBERICHT van het FAVV en de FOD Volksgezondheid mei 2010

De Europese regels met betrekking tot het reizen met gezelschapsdieren (honden, katten, fretten) werden onlangs gewijzigd.  Elke verplaatsing tussen lidstaten van de EU of binnenbrengen in de EU van meer dan 5 gezelschapsdieren zal vanaf 27 mei 2010 steeds beschouwd worden als commercieel vervoer.
Dit wil zeggen dat als u binnen de Europese Unie reist met meer dan 5 gezelschapsdieren (fretten, honden, katten),u onder de voorwaarden voor commercieel vervoer valt zoals hieronder vermeld :

1. Commercieel vervoer binnen de EU:
- identificatie van het (de) dier(en)
- vaccinatie hondsdolheid met certificering
- geldig paspoort
- klinisch onderzoek van het (de) dier(en)door een officiële dierenarts binnen de 24 uren voor
  het  vertrek met certificering

2. Commercieel vervoer afkomstig van buiten de EU, maar van een land met een gunstig statuut voor hondsdolheid (= land dat vermeld is op de landenlijst, deel C, bijlage II van de Verordening 998/2003 van de Commissie):
- identificatie van het (de) dier(en)
- vaccinatie hondsdolheid met certificering
- geldig paspoort of geldig certificaat voor die landen waar geen Europese paspoorten kunnen  
  verkregen worden
- klinisch onderzoek van het (de) dier(en)door een officiële dierenarts binnen de 24 uren voor
  het  vertrek met certificering
- invoermachtiging aan te vragen bij het FAVV : [email protected]

3. Commercieel vervoer afkomstig van buiten de EU, maar van een land met een ongunstig statuut voor hondsdolheid (= land dat niet vermeld is op de landenlijst, deel C, bijlage II van de Verordening 998/2003 van de Commissie):
- identificatie van het (de) dier(en)
- vaccinatie hondsdolheid met certificering
- geldig paspoort of geldig certificaat voor die landen waar geen Europese paspoorten kunnen  
  verkregen worden
- klinisch onderzoek van het (de) dier(en) door een officiële dierenarts binnen de 24 uren voor
  het vertrek met certificering
- invoermachtiging aan te vragen bij het FAVV : [email protected]
- bloedname 30 dagen na de vaccinatie tegen hondsdolheiden 3 maanden voor de afreis (om
  de antilichamen = immuniteit voor hondsdolheid te kunnen vast te stellen)

Dit zijn de meest belangrijke en algemene voorwaarden voor het commercieel vervoer van gezelschapsdieren, voor meer gedetailleerde informatie, informeer u tijdig op www.favv.be

Indien u reist binnen of naar de EU met meer dan 5 gezelschapsdieren , neem dan tijdig contact met de Provinciale Controle-Eenheid van het FAVV in uw buurt, het is immers de PCE die de officiële dierenarts aanstelt die uw dieren zal onderzoeken !

Voor het niet commercieel vervoer zijn alle hierboven beschreven maatregelen van toepassing met uitzondering van het klinisch onderzoek van het (de) dier(en) door een officiële dierenarts binnen de 24 uren voor het vertrek.

Ter herinnering !

In België is vaccinatie tegen hondsdolheid steeds VERPLICHT ten zuiden van Samber en Maas en op alle Belgische kampeerterreinen.

Een goede raad !

Raadpleeg tijdig uw dierenarts vooraleer u op reis vertrekt met uw huisdier.
Breng hoe goedbedoeld, nooit dieren mee uit risicolanden ! Houdt u aan de voorgeschreven regels, anders brengt u het leven van andere gezelschapsdieren, dat van u zelf, van uw kinderen en van uw medeburgers in gevaar !
Soms is besmetting via het speeksel mogelijk, al maanden voordat er bij een besmet dier symptomen verschijnen. Het kan zes maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn en deze zijn niet steeds duidelijk in het begin.
Bevestiging van de diagnose bij een dier is bovendien slechts mogelijk na autopsie en hersenonderzoek. Tijdens de zomermaanden keren vakantiegangers soms terug uit het buitenland met een niet reglementair ingevoerde hond of kat, die hondsdolheid kan overdragen. Daarom past het FAVV de voorschriften omtrent de invoer van dieren uit door hondsdolheid getroffen landen altijd nauwgezet toe.
Euthanasie op een illegaal geïmporteerd hoort tot de maatregelen.

Breng dus van uw reis zeker geen huisdieren illegaal België binnen !  

Informatie vindt u op www.favv.be -> homepage -> rechts onder : dierziekten -> alle dierziekten -> rabies
Coördinaten van de PCE’s : www.favv.be -> contact -> PCE’s

 


 

Leuke vakantiebestemmingen samen met je hond

 

Mobiele Honden is een site gemaakt door Eddy en Nancy. Met hun site willen ze informatie verschaffen aan iedereen die met de honden wil kamperen. De makers reizen met een zwerfauto/motorhome/camper, maar met een tent of caravan kan het natuurlijk ook. Bovendien kunt u op veel campings stacaravans of huisjes huren (wel eerst checken of honden toegelaten zijn !), niemand moet zich dus uitgesloten voelen.

Let op : er zijn steeds meer campings die (vooral in het hoogseizoen) slechts één hond toelaten.

Eddy en Nancy proberen zo objectief mogelijk campings en officiële parkings te beoordelen op hun hondvriendelijkheid. Hun aandacht gaat vooral uit naar de mogelijkheden om de honden los te laten lopen (bos, strand, veldwegen) in de onmiddellijke nabijheid van de overnachtingsplaatsen.

Deze site van Eddy en Nancy is beslist een bezoekje waard. http://www.mobielehonden.be

 

 


 

De hond mee op vakantie naar het buitenland

 

 

De vakantie is in zicht, vele mensen zijn al nu reeds vakantieplannen aan het maken en dan komt de vraag… wat doen we met onze lieve vriend? Gaat onze hond mee op vakantie, blijft hij thuis, logeren bij familie of vrienden of naar naar een hondenpension?

Indien je op vakantie gaat met je hond, dan moeten er vooraf een aantal zaken geregeld worden. Let op het klimaat wat misschien is het te warm of te koud voor je huisdier. Dan is soms de reglementering van ieder land ook soms anders. Let wel op, ieder land is niet gelijk.


Elk land heeft zijn eigen voorwaarden en eisen om je huisdier toe te laten. Je kan best eerst informeren bij je dierenarts, je reisbureau of de ambassade.

Sinds 3 juli 2004 is de wetgeving over het vervoer van honden tussen de lidstaten van de unie geharmoniseerd. Overal gelden dezelfde basiseisen:

 

Het Europees dierenpaspoort is sinds 1 oktober 2004 verplicht. Met dit paspoort kunnen eigenaren hun huisdier meenemen op reis in de landen binnen de Europese Unie. In Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta is de wetgeving strenger zoals extra maatregelen: een behandeling tegen parasieten, een bloedonderzoek op antistoffen. Het nieuwe EU-paspoort bestaat uit 2 delen. Een gestandaardiseerd gedeelte, met informatie over de algemeen gestelde eisen, zoals de identiteit van het dier en informatie over de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen.

 

Voor alle Europese landen moet je hond ingeënt zijn tegen rabiës. Normaal is dit een vaccinatie die jaarlijks herhaald moet worden. Er bestaan echter ook vaccins tegen die 3 jaar gelden. Vraag hierom bij je dierenarts, dit kan je wat kosten besparen. Laat zeker de geldigheidsdatum vermelden in het paspoort, anders is het niet geldig.

 

Het Europees dierenpaspoort vermeldt de nummer van de tatoeage of chip en een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar en de inentingsdatum tegen rabiës.  Het paspoort is verkrijgbaar bij uw dierenarts. De chip moet voldoen aan ISO-norm 11784 en bijlage 1 van ISO-norm 11785. Controleer of het contactadres en/of je telefoonnummer die gekoppeld zijn aan de chip nog correct zijn. Een goede registratie heeft als voordeel dat een weggelopen hond gemakkelijker kan worden teruggevonden.

 

Voor honden onder de drie maanden zijn er weer andere regels, dus een goede raad, informeer je zeker bij je dierenarts, reisbureau of ambassade en vermeld er ook bij hoe oud de hond zal zijn op datum van vertrek.

 

Vraag ook aan de dierenarts welke gevaren er kunnen zijn in bepaalde landen in verband met parasieten en ziekten... zoals voorbeeld de zandvlieg uit Frankrijk, deze kan de zeer ernstige en moeilijk te behandelen ziekte leishmania overbrengen.

 

In sommige landen moet aan een extra eis worden voldaan, namelijk een bloedtest die aantoont dat het dier gevaccineerd is tegen rabiës. Deze test moet binnen de termijnen die zijn vastgesteld in de nationale regelgeving zijn uitgevoerd. Soms zijn er termijnen van toepassing waarbij sommige testen moeten worden uitgevoerd. Voor Ierland en het VK betekent dit 6 maanden voor vertrek en voor Zweden minimaal 4 maanden voor vertrek.

 

LET OOK OP: Sommige landen hebben zeer strikte wetgeving op het invoeren van sommige rassen, in bepaalde landen zijn "gevaarlijk" rassen verboden, zelfs op doorreis. Hou hiermee rekening om je onnodig leed te besparen.


Denk er ook aan dat het in sommige landen verplicht is om honden in publieke plaatsen aan de leiband te houden of zelfs een muilband om te doen. Win informatie in voor je vertrek om onaangename situaties te voorkomen.

 

Op reis met de auto?


Begin met een paar maand ervoor de hond aan de wagen te laten wennen, als hij last heeft van wagenziekte, vraag dan raad aan je dierenarts of hondengedragstherapeut. Eens vertrokken naar een verre bestemming, probeer regelmatig eens een pauze in te lassen om de hond uit te laten. Hou je hond steeds aan de leiband op parkeerplaatsen. Neem eigen drinkwater mee. Maak de reis zelf zo aangenaam mogelijk.

 

Vraag aan de dierenarts om een EHBO kit samen te stellen, speciaal voor je hond.

Zoek voor je vertrek ook enkele adressen en telefoonnummers van dierenartsen uit de buurt van je bestemming.

 

Na de reis hou je de hond een paar weken in het oog en best ontworm je hem ook even.
Wordt je huisdier plots ziek na de reis, ga dan zeker naar je dierenarts. Vermeld dan zeker dat je pas terug bent uit vakantie.

Op reis met het vliegtuig?

 

Vraag hier informatie aan het reisbureau, want in veel gevallen mogen honden niet op het vliegtuig of zijn de plaatsen beperkt.

 

Bij sommige maatschapijen mogen kleine hondjes onder een bepaald gewicht in de cabine, in veel gevallen moeten de hondjes in de transportruimte vertoeven. Vergeet niet te vragen welk merk en model van kooi is toegelaten voor het transport van je hondje.

 

In veel gevallen is er een toeslag volgens het gewicht van het hondje. Vraag zeker genoeg informatie en vermeld er ook bij om welke soort van hond het gaat, sommige maatschapijen nemen geen shih-tzu's mee.

Dit omdat deze rassen een korte neus hebben en last kunnen krijgen van hun ademhaling.