Het showrapport en het ringwerk
De hondenshow op zich is een heel gebeuren waar heel wat komt bij kijken. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de keuringen zelf. Zo krijgt iedere hond door de keurder een beoordeling. Naast de plaatsing en de kwalificaties krijgt u in Nederland meestal ook een geschreven rapport mee over wat de keurmeester van uw hond vond.
Een showrapport uitreiken is niet gebruikelijk in Belgie en Luxemburg, wat we ten zeerste betreuren.
Ik ga ook niet beweren dat een showrapport steeds de juiste kwaliteiten van uw hond weergeven, maar een kleine toelichting door de betrokken keurder zou verplicht moeten zijn. Iedereen weet toch graag waarom de keurder uw hond de kwalificatie "goed of zeer goed" geeft.
Tot slot van rekening is de kostprijs van deelname aan een show toch niet gratis en een beetje meer uitleg is leuk meegenomen.
Iedereen heeft wel eens een slechte dag, zowel de hond als de begeleider kunnen fouten maken in de ring. Goed samenwerken met de hond is de kunst, elkaar aanvoelen en oog hebben voor kleine dingen, dat maakt dat je opvalt voor de keurder.
Zowel jij als uw hond wordt beoordeeld op het moment dat je in de ring stapt.
Dus denk eraan, het komt soms dat een prachthond zijn eerste plaats kwijt raakt door een fout van de begeleider .
Een keurder kijkt naar het Hoofd, Gebid, Expressie, Lichaamsbouw, Gangwerk, De vacht, Karakter, Ringgedrag, Toilettage en de Algemene Lichaamsconditie. (HJ)
De tentoonstelling
De exposanten worden om 8 uur 's morgens toegelaten in de hallen van de plaats waar de tentoonstelling georganiseerd wordt. Voor zij naar de voor hen gereserveerde hokken mogen gaan worden de honden eerst door de dierenarts gecontroleerd..
Deze onderzoekt de algemene gezondheid van de honden en of de nodige inentingen in orde zijn.
Daarna zie je de meeste mensen hun honden opmaken, de haartjes goed leggen...
De eigenlijke keuringen beginnen omstreeks 10 uur. U krijgt een bepaalde ring toegewezen. In deze ring presenteren verschillende rassen zich in hun groep.
Buiten per ras, zijn de honden ook nog ingedeeld in bepaalde klassen:
· Babyklas : voor honden vanaf 3 maanden (nog niet op alle show)
· Puppyklas: voor honden vanaf 6 maanden
· Jeugdklas: voor honden vanaf 9 maanden
· Open klas: voor honden vanaf 15 maanden
· Intermediaire klas: voor honden van 15 tot 24 maanden
· Veteranen klas: voor honden vanaf 8 jaar
· Gebruikshondenklas:voor honden vanaf 15 maanden en in het bezit van een attest van FCI
· Kampioenenklas:voor honden vanaf 15 maanden en in het bezit van een certificaat van kampioen.
In elke klas worden de reuen en de teven apart beoordeeld om uiteindelijk in iedere klas een winnende reu en teef te verkrijgen.
Al deze winnaars - binnen een bepaald ras - lopen dan later nog eens tegen elkaar om te bepalen wie die dag de mooiste hond is van een bepaald ras. Voor elk ras zijn er standaards opgesteld waaraan het ras moet voldoen. Het is volgens deze standaards dat de honden beoordeeld worden door de keurmeesters.
De beste hond van een bepaald ras, kan een CAC-titel (certificat d'aptitude au Championnat) krijgen, mits hij de kwalificatie "uitmuntend" gekregen heeft. Wint de hond meerdere van deze titels in België en in het buitenland, kan hij Belgisch kampioen of zelfs internationaal kampioen worden.
De beste honden van elk ras komen vervolgens nog eens tegen elkaar uit in de 'ere-ring'. Tussen al deze kampioenen wordt de beste hond gekozen. De beste hond krijgt dan ook de titel Best in Show;
Op de volgende link vindt u de tentoonstellingen België: http://www.srsh.be/pages-nl/kalender.html
Bron: http://www.hondenschoolkapellen.be